Lussebak

 Lussebullar på Lucia är ett måste
 
Eller vad tycker ni?
 
Min stackars receptbok är alldeles mjölig och har fullt med gula fläckar på uppslaget med saffransbullar. Men det är ju bara ett tecken på att den är välanvänd. Till degen använder jag både 2 ägg och en burk kesella så att bullarna ska bli extra saftiga. Men tyvärr är det alltid så att lussebullar blir snabbt torra. Däremot om du bakar ut dem som med kanelbullar och fyller dem med mandelmassa och smör så blir de garanterat saftiga. Men det är ju lite fusk... så ser ju inte en riktig lussebulle ut!
 
Härligt gul deg snurrar runt i maskinen
 
Jag har förresten fått en ny, snygg och superstark bakmaskin som är helt fantastisk. Nu bakar jag ofta igen.
 
Glad Lucia!
Mille
 
 

Enkel grovlimpa

Ett gott grovbröd som inte behöver jäsa.
 
Jag har tidigare haft ett recept som jag fastnat för i en av apparna i mobilen, men det hade ju försvunnit såklart när jag ville baka just detta bröd. Efter lite letande hittade jag receptet igen i Bonniers kokbok. Ja, ungefär samma recept i alla fall men jag ändrade lite småsaker efter det jag mindes.
 
 Ingredienser:

·         1 dl fiberhavregryn

·         3 dl grahamsmjöl

·         5 dl vetemjöl

·         2 tsk bikarbonat

·         1 tsk salt

·         4 dl filmjölk eller naturell yoghurt

·         ½ dl sirap eller honung

·         1 dl lingonsylt

Valfritt

·         Frön och nötter efter egen smak, en liten näve av varje sort

 

Gör så här:

1.      Smörj en avlång brödform riktigt ordentligt. Flytta ugnsgallret längst ner i ugnen och sätt ugnen på 200°.

2.      Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i alla kladdiga. Blanda ihop allt ordentligt för hand eller kör några minuter i en degknådare. Det ska bli snarare en smet än en deg.

3.      Klicka ner smeten i brödformen och tjoff så är det klart.

4.      Ja, sen ska brödet gräddas i ugnen i 55 minuter ungefär.

5.      När brödet är klart måste det vändas ut ur brödformen direkt och sen svalna under en duk.

 
Mmm, nybakad limpa med leverpastej och ett glas kall O´boy drack jag till det. Riktigt gott mellanmål.
 
Detta bröd rekommenderar jag att ni äter upp inom några dagar för det är inte så passande att frysa in. Det blir så faslans smuligt då.
 
Lycka till med baket!
 
Mille
 
 
 
 

 


Korvkurs

Så här glad blir man av att stoppa korv
 
I födelsedagspresent (för nästan exakt ett år sedan) fick jag ett presentkort på en Korvkurs.
 
Jag måste säga att jag hade ingen aning om vad jag hade att förvänta mig inför korvstoppningskvällen, men det var mycket lättare och roligare än jag hade trott i alla fall. På kursen fick vi dock inte mala eget kött utan mestadels lära oss om hur man stoppar och olika recept på olika korvar.
 
Jag testade att göra merguez-korv och grekisk bondkorv. Båda ganska lika i smaken, men i grekisk bondkorv var det mycket fler ingredienser och till och med en skvätt vitt vin för den där grekiska smakens skull.
 
Kul var det! Gott blev det också. Mycket grynigare till konsistensen än den korv man vanligen köper i affären... vilket berodde på att köttfärsen var så pass grovmalen och lök och annat var finhackat och inte mosat ner i nån finfördelat mojs. Nej, robusta rejäla korvar blev det!
 
Testa någon gång ni också.
 
Mille
 

Ursäkta röran, vi bygger om!

Ett stort projekt har pågått här hemma,
 
hela undervåningen av huset ska få sig en rejäl uppfräschning. Vattenburen golvvärme, nytt innertak, spotlights i hall och kök, nytt gips på väggarna, ny färg, nytt parkettgolv och annat som har dykt upp under vägens gång. Sist men inte minst har vi också investerat i ett nytt kök!
 
Jag har kämpat med att designa ett kök som är arbetsvänligt, praktiskt för matlagning och bak, ljust, har många ytor för att bjuda på buffé och förvaring för alla mina oändliga köksgrejer - stora som små. Det är lite nervöst att få reda på om jag har lyckats. Fint blir det i alla fall.
 
Men det har varit en tung resa och ett långt äventyr. Att laga mat på kokplatta, köpa sallad och kallskuret, äta mackor och youghurt eller micra färdigrätter och ringa efter thai och pizza är inte särskilt roligt när det pågår i närmre fyra månader. 
 
Snart börjar Mille laga mat igen...
 

Mille

 

Nyårsdessert

Passionsfrukt och fluff i glas
 
Den här Nyårsafton valde vi att avsluta året i lite "Halv åtta hos mig"-anda. Jag och sambon blev ansvariga för efterrätten och hittade en läskande dessert med passionsfrukt (en av mina favoritfrukter). 
 
Recept för 6-8 personer 
 
 Ingredienser:
  • 16 digestivekex

  • 5 passionsfrukter

  • 2 citroner

  • 1 vaniljstång

  • 2,5 dl mellangrädde

  • 3 äggulor

  • 1,5 dl florsocker 

  • 250 g Philadelphiaost

  • citronmeliss eller färsk mynta

  • 2 dl vispgrädde

    Och lite riven choklad på toppen

    Gör så här:

 
1. Bryt sönder alla kexen till små bitar och smulor. 
 
2. Gröp ur passionsfrukterna . Pressa ena citronen och blanda 1 halv dl citronsaft med passionen. 
 
3. Skåra vaniljstången på mitten och skrapa ur alla frön. Vispa grädden och blanda i vaniljen. 
 
4. Vispa äggulorna och florsockret pösigt (vilket jag är osäker på vad det betyder, men kör helt enkelt elvispen tills äggulorna liksom kan stanna av sig självt i bunkens kanter) 
Tillsätt Philadelphiaost, lite rivet citronskal och en skvätt pressad citron efter eget tycke och smak. 
 
5. Blanda ihop smeten med vaniljgrädden. Vispa allt till ett jämt fluff. 
 
6. Välj ut snygga glas till serveringen och varva kex, fluff, passion, fluff, kex och överst passion. 
 
7. Låt stå kallt ett par timmar innan servering. 
 
8. Vispa vispgrädden och spritsa på en klick på vardera glas. Garnera med riven choklad och citronmeliss eller mynta.
 
Gott Nytt matår, 2014
 
önskar Mille
 
 

Surdegsbröd

Första försöket...
 
Jag har precis satt en grunddeg för att jäsa i minst 6 timmar och ska med den sedan ge mig på att baka ett surdegsbröd. Än så länge är det bara en deciliter rågsurdeg, vatten, 5 gram jäst och lite dinkelmjöl som ligger i bunken. Spännande.
 
Surdegen fick jag av Magnus Johansson på hans bageri i Hammarby Sjöstad förra året när jag gick en brödbakningskurs hos honom. Han lärde mig en hel del bra saker som till exempel att jobba degar länge, att bröden inte måste vara perfekt formade, att smör hellre ska vara rumstempererat än smält, att saltet ska i sist annars blir brödet grått i färgen och mycket mer...
 
Jag har lyckats hålla en av hans surdegar vid liv (vetesurdegen dog) och det ska bli roligt att ge sig på att baka med den nu,.. bättre sent än aldrig.
 
Jag kanske inte är någon proffsbagare, men visst ser jag ut som en?!
 

Recept på Långpannebröd med ost

På önskemål av trogen läsare kommer här ett recept,

 på ett bröd jag bakade i påskas.
 
Långpannebröd med ost och solroskärnor
 
 Ingredienser:
  • 50 g jäst

  • 5 dl vatten

  • ½ dl olivolja

  • 2 dl lagrad ost (eller mer, jag tog mer!)

  • 1 dl solroskärnor

  • 1 msk socker

  • 2 tsk salt

  • 15-16 dl vetemjöl

  • ett ägg, till pensling

  • lite mer ost, till garnering

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Rör ut den i vattnet som skall vara ”fingervarmt”.

2. Tillsätt olja, ost, solroskärnor, socker, salt och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakning.

3. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

4. Tryck ut degen i en väl smord långpanna. Skär, eller skåra med degskrapa, för att skapa ca 25 rutor. Nagga degen med en gaffel och låt den jäsa ytterligare 30 minuter.

5. Värm ugnen till 225°. Pensla brödet med ägg och strö över mer ost. 

6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt det svalna på galler innan det bryts i bitar, eller ät det direkt, varmt, som jag gjorde... så att smöret smälter... mmm.

 

Brödet på jäsning
 
Färdiggräddat och dokumenterat på bild
 
Det andra brödet på bilden är ett Italienskt lantbröd som jag redan lagt upp recept på här på bloggen. Den här gången penslade jag det med ägg och strödde på pumpakärnor istället och voilá! Ett helt nytt bröd, nästan.

 Hoppas att recepten kommer till nytta och berätta gärna hur det gick!

 
Mille
 

Musslor i vin

Ibland är man bra fånig när man inte vågar prova något nytt...
 
Musslor kokade i vin och vitlök har jag ju ätit massa gånger - det är ju så gott och lyxigt. Men varför har jag aldrig lagat det själv? Jag trodde att det skulle vara jättesvårt, men det var ju busenkelt.
 
 
Ingredienser:
(räcker till förrätt för fyra, eller middag för två)
  • 1 nät blåmusslor

  • 6-8 schalottenlökar

  • olivolja

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1,5 dl vitt vin

  • 3 dl vispgrädde

  • salt

  • grovmalen svartpeppar

  • färsk (eller fryst) persilja

  • dragon

Gör så här:

  1. Tvätta och spola musslorna ordentligt under kallt vatten. Släng alla de som inte är stänger sig.

     

  2. Finhacka lök och vitlök.

     

  3. Fräs löken i olivoljan i en stor kastrull, lägg i musslorna och rör om.

     

  4. Häll över vinet och koka upp. Tillsätt grädden, salta och peppra.

     

  5. Lägg på locket och låt det koka i 2 minuter, tills musslorna har öppnat sig. Ät inte de som inte har öppnat sig, släng dem.

     

  6. Blanda i örterna och servera i djupa skålar.

 

Stora mumsiga musslor
 
Duka fint och servera den goda förrätten
 
Inte visste jag att det skulle gå så snabbt och lätt att koka musslor, men nu vet jag att jag har en till god och lyxig förrätt som jag behärskar.
 
Mille
 

Sista snön.. och lite grillning på det

 
Vi orkade inte vänta på våren,
 
och har därmed grillat flera gånger sedan sist. Dock har sambon gett upp sina shorts och sommarskjortan igen när han insåg att alla gäster hade det så varmt och gott inne i huset med sina glas i handen.
 
I frysdisken på Ica kan man ibland hitta lite roligare kött och mycket vilt. Vi ville testa oss fram och valde den här grillkvällen att servera vildsvin och känguru. Vildsvin hade jag smakat tidigare och det är väldigt saftigt och gott. Känguru däremot var en ny smakupplevelse.
 
Glada grillgänget
 
På tallriken ligger en vilsvinsbiff, hemmagjort vitlök- och örtsmör, hemlagad potatisgratäng, cocktailtomater och schalottenlök i balsamvinäger och bearnaisesås från påse
 
Så gott det var alltihop, en riktig festmåltid. Men, vi konstaterade att känguru är som en oxfilé - den får absolut inte grillas för länge. Ju rödare kött desto saftigare och godare. Skulle nog även kunna jämföra det med lamm som om det tillagas för länge blir det segt och smakar kofta, sägs det ju. Kan annars verkligen rekommendera både känguru och vildsvin, det är också roligt att komma ett steg ifrån den vanliga karrén och ryggbiffen som annars grillas hela tiden.
 
Det ska bli spännande att se om jag hittar något annat exotiskt kött nästa gång. Här i närheten där jag bor finns annars en köttbod dit man kan specialbeställa kött och jag måste säga att jag är lite nyfiken på alligator, efter att ha studerat Jamie Olivers amerikanska kokbok.
Bara inte kanin! Det kommer jag nog aldrig att smaka, man äter inte sina husdjur. Så det så.
 
Mille
 
 
 
 
 

Chokladmousse

"Kockens" Chokladmousse,
 
med 70% kakao och tydligen en "äkta italiensk dessert", det var jag tvungen att prova. Jag är mycket förtjust i helt vanlig chokladpudding och brukar inte vilja byta ut det hederliga orginalet men ibland får man chansa.
 
För att piffa upp efterrätten tog jag fram mina fina handblåsta martiniglas som jag tror att jag fick i 18årspresent av gamla skolkompisar. Härligt att de kommer till användning!
 
Chokladmoussen skulle vispas jättelänge, men jag fuskade lite när elvispen blev lite för varm
 
Med vispgrädde och hallon på toppen blev det en lyxig dessert till spelkvällen
 
Provsmakningsbetyg: Smaskens till sista slicken
 
Jag kommer nog satsa på den här chokladmoussen igen, tills jag orkar lära mig att göra helt egen från grunden det vill säga.
 
Mille
 

Brödbak inför Påskhelgen

Provade mig fram i min nya bakbok för bröd,
 
och det slutade med att jag fick ihop en hel eftermiddag och tre sorters bröd.
 
Briocher och Italienskt lantbröd som jag toppat med pumpafrön
 
Här jäser mitt långpannebröd med ost och solroskärnor, inför gräddningen hade jag mer ost ovanpå och jag ska prova baka det här med soltorkade tomater också tror jag
 
Mille
 

Våfflor

Jag har slutat göra våfflor med pulver
 
och använder nu det här receptet på våffelsmet. Inte jättefrasiga, men jättegoda.
 
 
 Ingredienser:
  • 125 g smör

  • 2 dl mjölk

  • 4 dl vetemjöl

  • 2 ägg

  • 1 tsk bakpulver

  • en nypa salt

  • 3 dl kallt vatten

 Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

  1. Vispa ihop mjölk, mjöl, äggen, saltet och bakpulvret till en kladdig smet.

  1. Rör i smöret och vattnet. Vispa, vispa och vispa tills smeten är helt slät.

  1. Börja grädda.

     Mille

     


Köttfärssoppa med linser

Jag måste erkänna en sak...
 
jag skulle göra en Linssoppa. Inte en soppa med linser. Det är nämligen så att kocken på mitt förra jobb lagade den godaste Linssoppa som finns. Men, självklart hade han inget recept på den (eller ville inte ge ut ett). Sen jag slutade jobba där har jag velat lära mig att laga egen Linssoppa.
 
Däremot hittar jag inget bra recept på Linssoppa... och jag kokade alldeles för lite linser för att den här soppan skulle klassas som en Linssoppa. Så - för att göra min historia lite mindre invecklad - här är min köttfärssoppa MED linser.
 
Det startade såhär
 
Jag fräste massa hackad lök och vitlök i olja och i en panna fräste jag köttfärs.
 
Sen hackade jag massa rotfrukter, massa rotfrukter
 
Jag kokade upp 2 liter vatten med tre buljongtärningar. Och hällde i linser som fick koka i 15 minuter... till en början, ungefär. Detta är alltså ett recept som jag till hälften gissade, till en fjärdedel hittade på och till resten tog jag inspiration av olika recept på mina appar. Så försök hänga med!
 
Titta - ekologiskt också! Tjusigt värre
 
Tillsätt rotfrukterna
 
Häll också i en burk krossade tomater och lite tomatpuré. Krydda med salt och peppar, chilipulver, paprikapulver och lite spiskummin. Låt allt koka tills rotfrukterna och linserna är mjuka, det tar ca ytterligare 15 minuter. Sist av allt slänger man i köttfärsen, om man inte föredrar en vegetarisk soppa.
 
Soppan är klar, en klick Creme fraiche i soppan var också gott
 
Och jag älskar att äta varma ostmackor till soppa, det fick vi alltid hemma när vi var barn.
 
Förresten... är det någon som har ett bra recept på Linssoppa som ni vill dela med er?
 
Mille
 
 
 

Knytkalas med kusiner

Inget slår väl ett knytkalas?
 
Jag som är så glad för bufféer kan ju bara bli ännu gladare om jag dessutom kan hinna med att rofsa ihop en middagsfest på några minuter. När jag bjuder kusinerna på kalas blir vi så många att det hade inte hunnits med att laga buffé till alla på en fredag. Knytkalas blev ju toppen!
 
Alla fick bidra med något till buffén
 
Förutom alla de här läckerheterna som syns på bilden hade vi en pizza med massa goda pålägg, olika kryddiga korvar, köttbullar, grönsallad, pastasallad med kyckling, potatissallad, sweetchilisås med creme fraiche och morbror Lelles mumsiga skaldjursmoja med mango och avokado.
 
Mitt bidrag till knytet var förutom rollen som värdinna också en potatissallad som blev riktigt lyckad. Jag rofsade ihop den snabbt och enkelt eftersom potatis redan fanns färdigkokt och skalad i kylen. I salladen hade jag tunt skivad lök, broccolibuketter, gröna bönor, och quinoa. Tänk - potatis och quinoa tillsammans blev visst jättebra, även om det bara var ett plötsligt infall.
 
Grönt är skönt? Jag blandade ihop salladen med en vinägrette innehållande bl.a. vitlök, dijonsenap, dragon och svartpeppar.
 
Efterrättsdags!
 
Till efterrätt hade jag bakat Tina Nordströms Brownies (fast utan nötter med tanke på allergiker). Dessutom hann jag inte med att göra någon topping med Philadelphiaost som Tina hade tänkt, men det gick fint med vispgrädde också. Toppingen gjorde jag till resterna dagen efter och värmde på Browniesarna på nytt, snacka om mumsigt!
 
Tack alla kusiner, Brorsan, Micke och Danne för en jättetrevlig kväll!
 
Mille
 
 
 

Kokböcker på bokrean

Gjorde två fynd igår på bokrean
 
Helt rätt i tiden kommer dessa böcker - eftersom jag bakar bröd mycket nu och sambon fått grillningsdille
 
I Jamie grillar finns recept och tips på drinkar, sallader och andra grilltillbehör också, vilket är riktigt kul att få inspiration till hela grillningen.
 
Min samling växer
 
 
Mille

Om

Min profilbild

Mille

RSS 2.0