Mat-Tina är tillbaka...

... i alla fall i min bokhylla!

Ikväll hade jag storstädning i förråden och där, mitt i allt, i en kasse bland damm och olika pärmar och papper, låg mina kokböcker av Tina Nordström. Som jag har letat efter dem! Och saknat dem såklart. Böckerna försvann ungefär när jag flyttade hemifrån, vilket är fyra år sedan. När Mat-Tina gick på TV såg jag alla avsnitt och jag gillar hennes sätt att vara huslig och vardaglig, med sin egna touch på fantastiska recept. Jag har dock inte lagat så mycket av hennes mat eftersom jag helt enkelt bara haft böckerna när jag fortfarande bodde hemma och inte hade tillgång till ett kök som jag själv kunde styra och ställa i.



Men nu får det väl bli lite andra bullar...

Mille


Laxburgare

Snabb middag, igen!

Laxburgare med gröna bönor

Till laxburgarna (som jag hittade en gång i frysdisken på Willys) kokade jag  basmatiris och hade en klick bearnaisesås på.


Att dricka till; underbart kallt vatten med gurka och citronskivor

Tänk att man kan bli så glad för snabba middagar mitt i veckan... och, ett annat plus var att jag återigen klarade att laga mat på det som fanns hemma i frysen. Jag har inte behövt gå och handla på hela veckan!

Mille

 


Pastablandning

Igår fick det bli en enkel och snabb middag,

lagad på det jag hade i frysen.


Färdigkokt pasta, köttfärssås, ärtor...

Eftersom jag är expert på att laga mat i stora mängder, hellre än små, så får jag ofta mycket rester att lägga i frysen. Risken är ju dock att resterna blir liggande där men det är ju det vi ska undvika, eller hur!? Jag tycker inte heller om att kasta mat så jag fryser in allt som man kan frysa. Färdigkokt pasta till exempel.

Jag tinade båda matlådorna en stund på auto-defrost i micron, men om man har lite mer framförhållning kan man ta fram dem i god tid istället och låta tiningen ske utan microvågor.
När pastan och köttfärssåsen var halvtinade värmde jag allt ihop med lite flytande margarin i en stor stekpanna. Jag kryddade på med lite nytt för att piffa upp smakerna (använd helt enkelt de kryddor du hade från början i köttfärssåsen). På med en skvätt ketchup och lite vatten, för att det inte ska bli torrt. Ärtorna hällde jag i en liten skål med vatten och värmde i micron i cirka tre minuter, och när de var klara fick de också hoppa i pastablandningen.

Klart!

Mille


Lökburk


Den här burken har jag i kylen...

... och i den lägger man en halv lök som blir över vid matlagningen. Då luktar det inte i kylen och man slipper krångel med plast eller påsar.
De finns att köpa på Ica och finns även i annan design för rödlök och vitlök.

Mille



Curry & Tomatsås

Färdiga såser är ju himla smidigt...

och när jag var ute och handlade i torsdags hittade jag en nyhet från Rydbergs såser i påsar, Curry & Tomat.


På baksidan av påsen fanns ett middagstips...

Aha! Vilket bra tips, snabbt och enkelt... lät gott.
"Fräs kyckling, paprika och purjolök och häll över såsen." Typ.


Enkelt va?

Jag skar kycklingfilé i smala strimlor och fräste dem först, med lite salt och peppar på. När de hade blivit i princip halvklara lade jag till paprika och även zuccini, eftersom jag hade det över i kylskåpet sen jag lagade min förra grönsaksblandning. Sist på slutet lade jag i skivor av purjolök så att de inte skulle steka för länge och bli brända.

På med såsen och värm allt. Servera med basmatiris eller pasta (vilket var det som stod i middagstipset på påsen).

Resultat: Mycket gott och stort plus för hur smidigt och enkelt det var. Såsen var mild i smaken och hade en lagom stark currysmak, lite så att man mest anade att det var curry i och inte att kryddan tog över alla andra smaker.
Jag tror att såsen passar till mycket annat också, kanske räkor? 
Prova själva!

Mille



Smarrig fisk hos Steffi

Fisk i ugnen med riktigt god sås.

När jag var hos Steffi i onsdags blev jag bjuden på en så god fiskrätt att jag var tvungen att sno receptet. Jag tror att pricken över i:et var att såsen delvis var riktigt gräddig och delvis innehöll finhackad kalkon som gav någon speciell sälta. I orginalreceptet stod det skinka, men Steffi valde kalkon och det är nog samma smak nästan. 

Ingredienser:
(till 4 personer)

  • 4 bitar torskrygg

  • flytande margarin (till att smöra formen)

  • 3 dl grädde

  • 1 msk dijonsenap

  • 1 dl riven ost

  • 3 skivor finhackad påläggsskinka eller kalkon

  • 1 dl finhackad gräslök

  • salt

  • svartpeppar

Gör så här:

1. Smöra en ugnsfast form och lägg ut fiskbitarna.

2. Blanda ihop grädde, senap, ost, skinka/kalkon, gräslöken salt och peppar i en skål.

3. Häll blandningen över fisken.

4. Swosch in i ugnen i 225° i ca. 20 minuter.

Servera med fräst spenat och kokt potatis.... och garnera gärna på tallriken med några färska räkor så ser det extra piffigt ut.

Mille


Nyårssupé

Välkommen år 2011!

Nu ska det lagas en massa god mat det här året och jag ska försöka blogga och skriva så mycket jag kan om det. Tänkte mig att jag ska testa på en hel del nya recept, som jag velat länge men av ren lathet har kokböckerna och pärmarna tyvärr börjat bli dammiga i min stora samling. Men nu blir det andra bullar så att säga, och det ser jag verkligen fram emot.

Mitt nyår blev en härlig fest med många nya smakupplevelser. Kan dock säga att min rosa champagne (mousserande rosé) var mindre god så jag fick skåla i annat också.

Jag får även passa på här att tacka värdparet och alla trevliga vänner för den goda middagen och den roliga festen!

Nyårsmenyn:

Förrätt nummer 1

Ostron. Till dem hade vi pressade citron, finhackad rödlök och ett glas franskt mousserande vin


Så här såg jag ut när jag smakade mitt första ostron någonsin

Att äta ostron var en spännande upplevelse och jag var onödigt rädd för det. Eftersom jag gillar skaldjur och musslor i övrigt så borde det ju bara var det hemska ryktet om ostrons konsistens som skrämde mig, och så var det. Jag blev överbevisad och ostronet slank ner så fort att konsistensen inte ens kändes. Med lite citron och lök, samt den salta havssmaken så blev det en helt okej smak på det hela. Det kändes exotiskt och lyxigt till och med.

Förrätt nummer 2

När vi satt oss vid det fint dukade bordet blev det en toast med skagenröra

Varmrätt

Hjortstek med potatisgratäng och rödvinssås

Inte ett halvfabrikat i sikte och varmrätten smälte i munnen. Potatisgratängen var som en liten prick över i:et även spetsad med vitlök, oliver och soltorkade tomater. Jag har aldrig ätit hjort tidigare heller, vad jag minns, så det blev kvällens andra premiär. Smaken var god, köttet mjukt och det smakade inte så mycket vilt som om man jämför med till exempel älg.


Som vanligt skyndade jag mig långt fram i matkön


Kvällens kock nämnde detta som den perfekt rosa hjortsteken

Efterrätt

Crème brûlée med björnbär

Tredje premiärsmakningen för mig under kvällen blev efterrätten som var fantastiskt god med en jättelen vaniljsmak. Jag tänker definitivt ta reda på ett bra recept till Crème brûlée och själv lära mig hur man gör den här snygga efterrätten.


Mina vänner står och bränner socker till den karamelliserade ytan på Crème brûléen

Efter den här långa härliga middagen var det nog ingen av oss som gick hungrig ut och tittade på fyrverkerierna vid tolvslaget...

Gott Nytt År!

Mille



RSS 2.0