Drinktips

Jag kan knappt tro det,

men veckan har rusat förbi och imorgon är det fredag igen.
Jag tänkte att jag skulle bidra med ett drinktips till helgen och tackar samtidigt Andrea för att hon delat med sig av det. Själv blev jag bjuden på den här smaskiga drinken för lite mer än en månad sedan och den blev snabbt en favorit med lyxkänsla.

  • 4 cl ljus rom

  • krossad färsk ananas

  • en sked florsocker

  • färsk mynta

  • is

  • lite Fruktsoda eller Sprite


Om jag kan tyda lappen rätt så heter drinken Batida de Piña

Krossa först ananasbitar och mynta tillsammans med florsockret, ungefär som när man gör en Mojito. I med lite is och måtta upp rom och häll över. Toppa med en skvätt "blannevand", som det heter på skånska. För er andra kan det kallas groggvirke eller läsk. Rör om och försök sedan balansera martiniglaset försiktigt medan du går från köket in till festligheterna i vardagsrummet, utan att spilla!

Mille

 


Falukorv och grönsaker

Det går ju att blanda ihop nästan vad som helst med en klick Creme Fraiche och Sweetchilisås.

Som till exempel min senaste kreation med morötter, champinjoner, röd paprika, sockerärtor, zuccini och purjolök... och sist men inte minst falukorv.

Hacka alla ingredienserna i så stora bitar som du tycker passar. Fräs allt i en enda stekpanna (mindre disk, hurra!) och börja med champinjoner och morötter som tar lite längre tid att bli klara. Häll i övriga grönsaker och fräs tills de fått lite yta eller känns klara helt enkelt. Purjolöken behöver väldigt lite tid i pannan. Krydda med de kryddor du gillar, salt och peppar är dock rekommenderat. I med en klick Creme Fraiche och Sweetchilisås. Sen tycker jag att det räcker så, inget ris eller annat behövs egentligen till.


Ser det gott ut?

Mille


Snabba Tacos

Måndag,

det blev en Tacos-dag. Det har varit en tradition ett tag i Sverige att Tacos är maten som intas vid det så väl kända "fredagsmyset", men jag tycker att måndagar funkar lika bra!

Idag blev mina Tacos en bjudmiddag till mina föräldrar men med ett snabbare enklare alternativ utan massa disk och krångel. Detta funkar dock bara om man vet vad alla middagsgästerna gillar, men jag känner ju mina föräldrar väldigt väl... underbara människor!

Tips på snabbare Tacos:

Fräs färska champinjoner tillsammans med köttfärsen och tacokryddmixen, så är det blandat och klart

Blanda alla grönsaker och hackad lök i en skål, så sparar du disk

Riv inte osten, ställ fram den hel och hyvla skivor istället

Skippa guaqamole och annat krångel, det får du ta när du har ork på fredagarna

Tortillabröden behöver inte värmas, de är goda ändå


Måndagsmiddagen är serverad, ibland behöver inte dukningen vara så tjusig


Såserna jag hade till var Santa Marias Pinapple Salsa och Creme Fraiche smaksatt med tomat och basilika

Vad åt du till måndagsmiddag?

Mille


Fiskgratängsexperiment

Kvällens middag blev en fiskgratäng,

med hemmagjord sås som innehöll, hör och häpna, en räkfond som jag kokat själv.

Kvällens middag blev också en premiär i mitt nya kök eftersom jag precis har flyttat. Det nya köket har bra ytor, diskmaskin och ordentligt med skåp till alla mina tillbehör, redskap och kokböcker. Däremot måste jag nu vänja mig vid en vanlig elspis med tre plattor och en liten ugn istället för min älskade induktionshäll och varmluftsugn som självklart stannade kvar i förra boendet.

Den här premiärmaträtten blev ett litet experiment för mig och jag måste säga att resultatet fick högt betyg. Eftersom jag inte hade någon fiskbuljong hemma fick jag koka egen räkfond istället.

Ingredienser:
(till 2 personer)

  • ett paket fiskfilé (den sort du gillar)

  • ett gäng färska räkor, skal och allt ska användas!

  • två kokta ägg

  • en liten morot

  • en halv gul lök

  • en liten tetra matlagningsgrädde

  • ca 1 dl creme fraishe

  • en skvätt vitt vin

  • 3 dl vatten

  • Maizena för ljusa såser

  • pressad citron

  • flytande margarin

  • salt & peppar 

 
Nu har jag laddat upp...

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°, häll lite flytande margarin i botten på en ugnsfast form och lägg ut fiskfiléerna som gärna kan vara halvtinade. Salta och peppra fisken lite grann.

2. Dela de kokta äggen i en äggskärare och skala räkorna, men kasta inget av skalet. Lägg räkor och hackat ägg ovanpå fisken.



3.  Så, nu ska vi koka såsen. Börja med lite flytande margarin i en kastrull och fräs moroten, som du skurit i skivor eller bitar. Finhacka löken och fräs den också tills den blir glansig.

4. Krydda med salt, peppar och dill och häll i grädden och creme fraishen.


Såsgrunden är klar, men räkfonden ska också i...

5. Häll alla räkskalen i en kastrull tillsammans med vinet och vattnet och pressa även i en skvätt citron och salta.
Låt koka i några minuter tills en del av vätskan ångat bort. Ta därefter fram en till kastrull och en finmaskig sil. 


Koka upp, sila bort skalresterna och häll den färdiga räkfonden i såsen
     

6. Rör om och koka upp, när såsen kokar rör du ner Maizena tills såsen fått en lagom tjocklek.

7. Häll den färdiga såsen över fiskfilén och släng sedan in i ugnen i 25-30 minuter. Har du tunnare fiskfiléer och inte fiskblock så kan det räcka med 20 minuter, stick då med en gaffel och se om fisken blivit fast och delar sig lite så vet du att den är klar.



8. Servera med ris, kokt potatis eller potatismos.... och sallad hade säkert varit mycket gott till, men det orkade jag inte göra idag.

Resultat: Jag blev glad och det var gott! Och dessutom fick jag en lyckad premiärmatlagning i nya köket.

Mille



Nyttigare Pytt?

Jag säger det bara en gång, och jag säger det snabbt.

Hälften Pytt i Panna, hälften Wokgrönsaker! Hur smidigt kan det bli?
Båda färdiga, båda direkt ur frysen. Lite roligare än vanligt och vad jag vet så är grönsaker också nyttigare.

Men det bör kryddas upp lite, eftersom wokgrönsakerna blir lite smaklösa annars. Jag rekommenderar salt och peppar och kanske en gnutta chilipulver. Genom att pressa i en vitlöksklyfta får du även en annan kul smak att prova. Nu må det vara så att jag är ganska glad för vitlök, är du inte det så prova med någon annan smaksättning, som till exempel lite färska örter.


Mille


RSS 2.0