Hasselbackspotatis

Mycket god ungsbakad potatis,

som mina föräldrar gjorde mycket när jag växte upp. Men jag har aldrig egentligen tagit reda på självaste receptet. Jag hörde mig för lite med sambon om hur han "antog" att man gjorde (han har nämligen serverat dessa potatisar till julen förr)... sen, med lite gissningar, gav jag mig på projektet.


Resultatet blev mycket lyckat ändå måste jag säga

Ingredienserna är enkla: ett gäng potatisar av fast sort, smör och ströbröd. Tillagningstid i ugnen är ca 40 minuter.

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.
Skala rå potatis och skär snitt i dem så att de räfflas. För att potatisen ska hålla ihop och snitten inte ska dela den lägger man en träslev, ett korkunderlägg, eller en skärbräda ovanpå skärbrädan och potatisen intill. Underlägget tar emot kniven när man skär potatisen. Förstår ni vad jag menar?

Lägg de snittade potatisarna i en ugnsfast form med en klick smör ovanpå vardera. Sätt in formen i mitten av ugnen och ställ en timer på tio minuter. Efter tio minuter måste nämligen formen tas ut igen och smöret som runnit ner ska penslas på potatisarna. Så fortsätter man att tajma dem var tionde minut för ny pensling, och snåla inte med smöret nu gott folk!

När 30 minuter av tillagningstiden har gått gjorde jag så att jag tog ut potatisarna, penslade ytterligare och strödde på ströbröd över. Sen körde jag in dem i ugnen igen men denna gång på grill. Då blev potatisarna alldeles krispiga som chips ovanpå.


En färdig måltid med fläskfilé, wokade grönsaker, skysås och den fina Hasselbackspotatisen


MilleRSS 2.0