Recept på Långpannebröd med ost
På önskemål av trogen läsare kommer här ett recept,
-
50 g jäst
-
5 dl vatten
-
½ dl olivolja
-
2 dl lagrad ost (eller mer, jag tog mer!)
-
1 dl solroskärnor
-
1 msk socker
-
2 tsk salt
-
15-16 dl vetemjöl
-
ett ägg, till pensling
-
lite mer ost, till garnering
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Rör ut den i vattnet som skall vara ”fingervarmt”.
2. Tillsätt olja, ost, solroskärnor, socker, salt och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakning.
3. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
4. Tryck ut degen i en väl smord långpanna. Skär, eller skåra med degskrapa, för att skapa ca 25 rutor. Nagga degen med en gaffel och låt den jäsa ytterligare 30 minuter.
5. Värm ugnen till 225°. Pensla brödet med ägg och strö över mer ost.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt det svalna på galler innan det bryts i bitar, eller ät det direkt, varmt, som jag gjorde... så att smöret smälter... mmm.
Hoppas att recepten kommer till nytta och berätta gärna hur det gick!