Söndagsmiddag hos Marie

I söndags var Marie och jag riktigt hungriga

efter en lång härlig vinterpromenad i skogen. Nog hade vi fikat på ostfrallor och varm choklad med mini-marshmallows men det räckte ju inte fram på kvällen.

Vi gjorde citronpepparkryddad laxfilé med kokt potatis, hemlagad räk- och romsås och gröna ärtor.


Till maten drack vi ett glas Chardonnay

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Häll lite olja i botten på en ugnsfast form och lägg i laxfiléerna. Vi använde halvtinade laxfiléer. Salta och strö på riktligt med citronpeppar, det räcker att krydda ena sidan på laxen. Tillaga laxen i ca. 20-30 minuter, beroende på om den är färsk, fryst eller halvtinad, den ska falla isär lite men inte hinna bli torr.

Koka potatis och värm gröna ärtor.

Till räk- och romsåsen blandade jag ihop finhackad rödlök, mycket färsk dill som man lättast klipper, en burk röd rom, en burk räkor i saltlake samt två skedar av spadet, mycket Creme Fraishe och lite lättmajonäs (ca. en tredjedel kan vara majonäs men det är en smaksak), salt, citronpeppar och lite kryddpeppar.  Vill man så är det gott att pressa i lite citronsaft också, med det hade vi ingen i söndags.

Till den här romsåsen har jag hämtat inspiration från min mamma och min f.d. pojkväns mamma i Västergötland sen har jag gett den en egen touch. Det går att variera sig massor och går också att blanda i mer skaldjur för att istället få det till en skagenröra t.ex.

Mille



Cheesecake med varma bär

Den här Cheesecaken gör man i tre lager och den är himla krämig och god.


Så god att till och med den som säger sig inte gilla Cheesecake ändå måste smaka!


Du behöver:

  • 10 Digestivekex

  • 100g smält smör

  • 1 paket Philadephiaost (200g)

  • 3 ägg

  • 1 ½ dl socker

  • två burkar Creme Fraishe (400g)

  • en sked vanliljsocker (du väljer själv storlek på skeden)

  • 1 dl florsocker

Gör så här:

 1. Mosa alla kexen med en stavmixer och blanda ihop smulorna med smöret. Platta ut kexsmeten så att de täcker botten på en rund form med löstagbar kant. Grädda i ugnen i 200° i 10 minuter.

 2. Medan kexbottnen står i ugnen vispar du Philadelphiaost, ägg och socker med elvisp tills det har blivit en slät smet. När kexbottnen är klar i häller du smeten över och ställer tillbaka in i ugnen i ca. 35 minuter. Det ska synas att smeten har stelnat och då vet du att den är klar.

3. Till sista lagret måste kakan svalna först och ugnen ska sänkas till 180°. Rör ihop Creme Fraishe, en sked vaniljsocker (jag gillar vaniljsocker så min sked är ganska stor) och florsockret med en slickepott. När kakan har svalnat brer du ut krämen i ett jämt lager över hela kakan och ända ut i kanterna. Sist ska hela alltet in i ugnen i ca. 10 minuter för att stelna till.

Sen ska Cheesecaken in i kylskåpet och bli härligt kall.

Servera med varma bär, som du enkelt gör av frusna bär och lite socker som du kör i micron tills de, ja, blivit varma helt enkelt.




Efter jobbmöte-middag

Vem har sagt att wokgrönsaker inte passar till potatismos?

Inte jag i alla fall.

Ikväll var det jobbmöte och jag var inte hemma förrän kl. 20, hungrig såklart.

Jag stekte två Ikea-wienerkorvar och frysta wokgrönsaker i samma stekpanna. Kryddade med salt, peppar och lite sweetchilisås. Till det kokade jag vatten till pulvermos i vattenkokaren och blandade sedan moset med en klick smör, lite hackade örter direkt ur frysen, salt och peppar.

Maten var klar på fem minuter...

Mille


Födelsedagsfirande

I helgen får jag gäster till mitt födelsedagsfirande.

Jag ska bjuda på Lasagne, eget Vitlöksbröd, vanlig grönsallad (två sorters sallad, gurka, tomat, paprika och purjolök) och i små skålar hade jag tänkt servera oliver, solrosfrön, majs och salladsost i olivolja. Jag väljer att lägga det i skålar för att alla gäster inte alltid gillar alla alternativen.
.
Till efterrätt ska jag göra Cheesecake med kiwi ovanpå och varma hallon till (Recept)


Lasagne:

  • Hemlagad köttfärssås

  • Lasagneplattor

  • Riven ost ovanpå

  • Hemlagad bechamelsås med riven ost i



Eftersom jag får en gäst som är laktoskänslig kommer jag att göra en lasagne med laktosfri mjölk i bechamelsåsen.



Vitlöksbröd:

  • Minibaguetter att värma i ugnen

  • Flytande margarin

  • Pressad vitlök

  • Frysta eller torkade örter

  • Grovsalt och peppar


Gör så här:

Dela minibaugetterna på mitten, lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa lite flytande margarin på varje, pressa därefter vitlöken - där ni väljer mängd efter egen smak, strö över örter, lite grovsalt och peppar. In i ugnen i ca. 200° tills bröden ser rostade ut. Tar inte så lång stund. Det kan dock behövas att ugnen står på grill en stund på slutet också.

Jag tycker att det känns festligare med egenlagad lasagne och eget vitlöksbröd än de färdiga/halvfärdiga alternativen som finns att köpa.

Hoppas att mina gäster också tycker att det blir gott!


Mille



Välkommen till min nya blogg!

Jag är ingen utbildad kock,

jag är bara en tjej som älskar mat. En tjej som har vuxit upp i en matglad familj. En tjej som har fått sina matlagningskurser från mamma och pappa, hemkunskapen i skolan och den egna nyfikenheten.

För mig är både planerandet, förberedandet, lagandet och ätandet en njutning - och en riktigt avkopplande stund. Det är inte heller helt fel att få bjuda andra på mat och förhoppningsvis få se dem njuta också.

Här startar nu min matblogg som handlar om helt vanlig mat i det helt vanliga vardagslivet. Jag kommer att försöka uppdatera så ofta jag kan med det jag lagar och bakar till mig själv och andra. Jag vill även dela med mig av andra erfarenheter inom ämnet smakupplevelser.
Eftersom jag inte har någon fenomenal inkomst så kommer maten att hålla sig just där, i vardagslivet.
Men, vem vet, en dag kanske även jag kan köpa och servera en hummer eller något annat särskilt kulinariskt och ruskigt dyrt...

Mille


RSS 2.0