Köttbullewok

När jag var fattig student introducerade jag den här måltiden.

Då i annan billigare variant med snabbnudlar, köttbullar och frysta wokgrönsaker.
Idag har måltiden blivit förfinad med färska grönsaker och finare varianter av nudlar. Men köttbullarna är fortfarande de samma, även om jag provade Icas Delikatessköttbullar just ikväll. Finns det någon person som alltid håller sig till samma sorts köttbullar / fiskpinnar / korv / bröd / sylt? Jag byter faktiskt ganska ofta, även om man har några favoriter självklart!


Köttbullar, broccoli, morot, sockerärtor och purjolök

Förkoka broccolin tills den är halvhård. Fräs grönsaker och köttbullar. Tänk på att morötterna och broccolin behöver lite längre tid i pannan än vad sockerärtorna gör. Purjon kan du bara kasta i lite hastigt och lustigt mot slutet.

Nudlar kokade jag vid sidan om och jag bestämde mig för att prova en färdig woksås till hela maträtten. Det blev ju starkt, men tyvärr lite för mycket "parfymkänsla" i kryddorna... för min smak det vill säga. Jag spice:ade faktiskt till det lite extra med röd chili, dock inte hela den som är på bilden.


Såsen är godkänd, men föll mig inte riktigt i smaken. Jag hade hoppats på mer currykänsla och mindre koriandertoner. Såsen häller man i allra sist då den bara ska bli lite varm.

Allt som allt vill jag ju säga att en köttbullewok kan innehålla i princip vad som helst för grönsaker som just du gillar i wok. Ett säkert kort som alltid går hem hos mig i alla fall. Däremot lägger jag inte ner "jakten på den godaste woksåsen", men den här ikväll förstörde nästan hela resultatet, tyvärr.

Mille


Ljummen sallad och Tzatziki

Marie och jag lagade middag tillsammans igår...

och vi bestämde oss för att göra en sallad med massa mumsigt i. Först pratade vi om att laga en paj men 
till slut blev det till att göra en sallad istället. Det blev ett härligt innehåll i den och riktigt mättande, men eftersom det var så gott kunde man gärna ta tre portioner.... och det bör sägas att jag kan inte göra små sallader. En sallad för mig är en gigantisk skål med massa gott i och ibland känns det som jag lagar mat till ett helt kompani!

Gårdagens sallad innehöll, bulgur, kyckling, knaperstekt bacon, frästa champinjoner, sockerärtor, babyspenat, cocktailtomater, gurka, purjolök och valnötter. Vi saltade lite på champinjonerna i stekpannan men annars behövdes inga kryddor i salladen. Bacon är ju salt också. Just nu i skrivande stund blir jag alldeles sugen på resterna som jag har i kylen också. Perfekt att middagen för ikväll redan är klar, gör mig ingenting att äta av den igen!


Såg redan mumsigt ut innan bulgur, bacon och champinjoner åkte i


Jag blandar Tzatziki

Så här gör jag Tzatziki:
(ursäkta Grekland om jag inte gör rätt enligt era recept)

Blanda grekisk youghurt med riven gurka, mycket pressad vitlök, salt, örtsalt, grovmalen peppar, en skvätt pressad citron och en skvätt olivolja.  Låt stå i kylen en stund.
Bäst blir det om du innan du river gurkan skär bort kärnhuset eller om du häller den rivna gurkan i ett durkslag och pressar ut så mycket vatten du kan.


Marie ser lycklig ut över resultatet...

Till maten hade vi också en baguette att doppa i tzatzikin. Riktigt gott! Tror också att Tzatzikin är ännu godare idag när den har fått stå och dra sig i kylen.

Mille


Lax ikväll - något spicy!

Ikväll blir det lax till middag...

två laxfiléer ligger och tinar på min köksbänk men jag har inte riktigt klurat ut vad som ska vara till.

Jag tänker spicy, chili, och jag tänker på nudlar stekta i wokpannan.
Jag tänker grönsaker, lite asiatisk touch kanske... hänger ni med?

Jag har en chilidipsås som troligen kan komma till att bli en perfekt sås också - man kan kalla den pricken över i. Så, nu åker wokpannan fram och laxfiléerna kryddar jag nog rejält och steker i ugnen. Det här ska bli gott!


Salt, grovpeppar, chiliflingor, italiensk mixkrydda (chili-vitlök) lite olja, sweetchilisås... 

Mille


Hemmagjorda Quesadillas

I fredags pratade jag och Majsan om Tapas.

Jag är enormt förtjust i tapasrestauranger, jag älskar utbudet och valmöjligheterna och hur alla i sällskapet kan sitta och plocka det de helst vill smaka på. Vi har många gånger ätit på Barcelona, www.barcelonabar.com, i Stockholm och där väljer vi alltid Quesadillas på menyn. Därefter har jag själv gett mig på att göra egna Quesadillas som jag egentligen bara gjort på känn.

Så här gör jag mina Quesadillas:

  • Tortillabröd, den storlek som får plats i din stekpanna

  • Riven ost

  • Färdigstekta kycklingbitar (tips: fryst salladskyckling)

  • Finhackad lök

  • Tacokryddmix

 

Strö ut alla ingredienserna på ett tortillabröd och krydda med tacokryddan


För en smalare variant använder jag mager ost och fullkornstortilla!


Lägg ett till tortillabröd ovanpå och stek i en torr panna en liten stund på varje sida, när du vänder MÅSTE du hålla handen ovanpå annars trillar allt ut


När osten har smält helt inuti och en liten stekyta har uppkommit är Quesadillasarna klara, då delar du dem i fjärdedelar med en sylvass kniv... eller en vanlig skitkniv om du vill det (jag råkade ta en Ikea-kniv och det gick inte lika bra)


Håll Quesadillasarna varma i ugnen (150
°) tills ni ska äta, annars blir det ett himla väntande tills alla får sin smakbit


Om det inte blir fler Tapas till middagen så duger det gott med en sallad och lite roliga salsa- eller dipsåser som tillbehör

Mille

 


Inspirationslöst

Det är en grå period vi är inne i nu...

både känslo- och vädermässigt. Jag kan inte bjuda några gäster, jag har inget att fira och har dessutom varit sjuk med feber i en hel vecka och tappat aptiten rejält. Men äta bör man - annars dör man.

Jag försöker att pigga upp middagarna lite grann men gör i dagsläget nästan bara det enklaste enkla.

Måndag:

Kom hem sent från jobbet och orkade inte ta många tag i köket så det fick bli pizza på färdig deg och sås.
På Lidl, Ica och Willys med flera kan man köpa färdig pizzadeg på rulle med tillhörande tomatsås. Det tycker jag är väldigt smidigt men tyvärr inte lika gott som om du bakar egen pizza. Det duger en grå måndag om inte annat.


Till pålägg hade jag färska champinjoner, lök, lufttorkad skinka, salami, räkor och riven mozzarrella.

Det blir godare med mycket pålägg!

Tisdag:

Jag kände mig nästan inte hungrig på kvällen men efter kl. 19 blev jag istället ganska sötsugen... tittade in i kylskåpet och plockade fram två ägg och mjölken. Rotade i frysen efter bröd och hittade rostbröd med vallmofrön. Finemang. Kan ni gissa vad de tre ingredienserna gör?  Jo, min pappas bästa frukostmeny: Fattiga riddare!

Vispa två ägg och lika stor del mjölk i en bunke. Salta lätt. Doppa brödskivor (då ej frysta alltså, jag tinade mina såklart) en och en tills de blivit  blöta och sugit åt sig lite vätska. Stek en liten stund i flytande margarin tills de fått en gyllene pannkaksfärg. 
Ät med sylt, sirap, socker och kanel, smör och socker eller vad ni gillar.

Frukost till middag? Ja det går väl an!

Onsdag:

Har inte kommit ut i köket än så jag har inte riktigt klurat ut vad kvällens middag ska bestå av. I frysen har jag lax, pytt i panna, färdig lasagne, och grönsaker och i kylen ligger en hel falukorv.

Det lutar åt Laxfile med dillsås och potatismos eller Korv Stroganoff, men få får jag nog först resa mig ur soffan och faktiskt ta tag i en stekpanna eller kastrull först!

Mille


RSS 2.0