En variant av Irish Coffe

Den här värmande kvällsdrinken kallade vi för Fire-Irish.
 
En Fire-Irish innehåller fyra ingredienser som alla är ack så viktiga för dess smak och spännande namn.
  • varmt kaffe

  • Fireball cinnamon whisky Liqueur (nr. 332 på Systembolaget)

  • vispad grädde (sprutgrädde om du är i båten/stugan/tältet)

  • malen kanel

Tillagningen är ju inte svår, vilket ni troligen förstår. Skvätt i lite Fireball i botten på en kaffemugg eller ett snyggare drinkglas om man har ett sådant. Fyll upp med varmt kaffe och toppa med en klick grädde samt strö över lite malen kanel som extra finess.
 
Fire-Irish värmer skönt i strupen när man sitter och huttrar i en båt och regnet öser ner utanför
 
Gästerna uppskattade den också, men eftersom det är en 33 procentig variant kanske man ska passa sig för hur många man låter slinka ner. Det är väl ingen som vill trilla av bryggan på vägen hem?
 
Mille
 
 

Skärgårdsmat

Vilken sommarresa vi har haft!

Segelbåten tuffade iväg från hemmabryggan och siktade på Gotland, en tripp som tog två veckor och en dag men med många härliga stopp på vägen.
I skafferiet och den lilla kylen hade jag packat så mycket gott jag bara kunde så som brieost, salami och andra korvar, rökt lax, skagenröra, oxfile, flintastek, torsk, kyckling, grönsaker och svamp, kakor, kex och creme fraiche med olika smaker. För att tänka långsiktigt och praktiskt tog jag även med en del basvaror och konserver. Nu finns det alltid mjöl, socker, havregryn, kryddor, grillolja, olivolja, balsamico creme, kaffe, te, krossade tomater, tonfisk, färdig pastasås och pulver till sås och soppa med i båten. Detta blev lite av en smakresa också, även om jag själv skapade smakerna.
 
Seglingsklar och på väg mot äventyret
 
Mitt sommarkök med två gasolplattor och en liten vask med sjövatten och färskvatten som man pumpar fram, men vill man så går det att laga riktigt god mat ändå - sen har vi ju grillen såklart.
 
På navigationsbordet får man göra plats för matlagningen också
 
När vädret tillät plockade vi fram grillen och vi är framförallt svaga för grillade grönsaker av alla dess slag och majskolvar! Till det grillade köttet brukar jag göra krydd- eller vitlökssmör, min Tzatziki (Recept på Tzatziki), färdigköpt sås eller smaksatt creme fraiche som är så god som den är. Oftast är det dock inte jag som får stå för grillandet eftersom sambon anser att det är mansgöra, vilket det verkar vara på många håll, men ibland får jag också hålla i grilltången.
 
Grillad oxfilé med färskpotatissallad och tomat & basilika creme fraiche
 
Potatissalladen innehåller också färsklök, gul paprika och tomat och den är omrörd i en vinägrett med balsamico creme, olivolja med citron samt salt, peppar och lite pressad vitlök. Oxfilén har jag bara gnidit med salt och peppar eftersom köttet i sig är så saftigt och gott. Om jag istället grillar fläskött eller en vanlig biff brukar jag marinera eller pensla med grillolja, i båten gäller det att göra enkelt för sig så dessa köper jag färdiga - även om jag föredrar att göra min egen marinad med honung, vitlök och annat gott.
 
Och som sista krydda när man lagar skärgårdsmat så smakar det ju som allra bäst för att man sitter ute och äter på en klippa i kvällssolen.
 
Mille
 
 

Kycklingwokgratäng?

Vad ska jag kalla den här maträtten?
Kom gärna med förslag!

Jag fick med mig kycklingwok hem från jobbet förra veckan och bestämde mig för att piffa till maten lite - som vanligt. Jag började med att fräsa purjolök och pressad vitlök med lite olja i en panna. Tillsatte därefter lite wokgrönsaker från frysen. Sist hade jag i en halv burk creme fraiche med chili och paprika, lite sweet chilisås, en skvätt matlagningsgrädde och den färdiga woken som var arbetsdagens rester. Ner med grytan (såsen? gratängen?) i en ugnsfast form och strö på lite riven ost. Den här rätten stod således sedan i ugnen tills osten smälte och serverades sedan med ris och fick bara goda betyg trots sin avsaknad på ett passande namn.


Mycket bra sätt att kunna använda resterna och även piffa upp smaken, tyckte jag...

Mille



Det bästa snackset till filmkvällen


Jag är inte själv så glad för mögelostar så brickan består mest av smaksatt brie (pirri-pirri/lime och vitlök/örter) och annan mildare och snällare ost tillsammans med massa god salami och olika lufttorkade skinkor

Mums!

Mille




Vårens snabbmat och matfix

Våren har flugit förbi

och mitt emellan båtförberedelser och lägenhetsrenovering har jag lagat mat och bakat vad jag kunnat och orkat med.

Egentligen gillar jag ju inte snabbfixade middagar med "det man hade hemma" men ibland så måste vardagen visst ta överhand lite grann. Idag går jag på semester för sommaren och ser fram emot att bara njuta och äta gott i flera veckor. Det kommer att bli en del båtmat och jag tar sjävlklart med mig kokboken för burkugnen. I övrigt kommer det nog att grillas en hel del och trollas lite med knäna när man använder två pyttesmå plattor på gasolköket.

Hoppas vi ses under parasollet och att jag kan få bjuda på roliga matupplevelser och kanske användbara tips på semestern!

Tänkte inför semesterstrapatserna dela med mig av ett litet hopkok med bilder från mina senaste matkreationer under våren, här kommer de:


Laga paj är ett måste när man får lunchgäster, jag använder hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl när jag gör pajdeg. Sen gör jag mönster i kanterna med en gaffel så blir pajen snyggare


Snabbmat-deluxe har det blivit några gånger efter sena kvällar på båtklubben, vi kallar det för en "Pimp my Pizza" vilket består av en hemmapizza som du stoppar i ugnen som jag toppat med massa extra gott - den här pizzan har extra färsk paprika, skinka, salami, räkor, lök, mer ost och oregano


Till fredagsmyset har jag gjort en del "allt på en plåt" - här med fläskfile och ugnsrostade rot- och grönsaker. Det blir också mycket gott om man låter några bitar brieost smälta på köttet de sista minuterna i ugnen


Wok blev det mycket när man skulle laga något snabbt och gott - zuccini, purjolök, morot, sockerärtor, mycket chili, pressad lime och tigerräkor med risnudlar


Grädda våfflor och bjuda på kafferep utomhus vid båtklubben går jättebra!


Min kompis Bamse fick slicka grädden från visparna...


Nu har jag också fullt blommande paprika-, tomat- och chiliplantor på balkongen samt en del kryddväxter. Tomaterna på bilden är från förra årets balkongskörd


Mille


RSS 2.0