Italienskt bröd

Gott och jättelätt att baka,

du kan inte misslyckas med det här brödet.


Nybakat bröd som doftar underbart i hela lägenheten

Recept till 2 bröd:

  • 1 paket jäst

  • 5 dl ljummet vatten (fingervarmt)

  • 2 msk olja

  • 2 tsk socker

  • 2 tsk salt

  • 2 nävar solroskärnor

  • 10 – 12 dl vetemjöl

 Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en bunke.

2. Häll ljummet vatten över jästen och rör om tills den har löst upp sig helt.

3. Tillsätt olja, socker, salt, solroskärnor och nästan allt mjöl. Arbeta ihop degen med knådarna till elvispen och tillsätt mer mjöl om det behövs. Du vet att det behövs om degen inte självmant släpper ifrån kanterna på bunken.

4. Lägg en bakduk över degen och låt den jäsa i 20 minuter.

5. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda snyggt ihop två längre bröd som du placerar på bakplåtspapper på en plåt.

6. Skär snitt i brödet med en vass kniv och strö över lite mjöl. Sätt på ugnen på 225º. Låt sedan bröden jäsa under bakduken i 30 minuter. Det är väldigt bra att ställa plåten ovanpå ugnen så jäser det som bara den av värmen.

7. Grädda bröden i ca. 25 minuter på nedersta falsen i ugnen.

8. Låt de färdiga bröden svalna under en bakduk så blir de inte så skorpiga i ytan. Vill du däremot ha en hårdare kant på bröden så låt de svala helt i den fria luften.


Mille



Favoritkladdkaka


Favoriten!

Det här receptet kan jag nästan utantill, men jag brukar slå upp det ändå för att dubbelkolla - man vet att kakan är en favorit när sidorna i receptboken dammar av mjöl och har fläckar som gör att de nästan klibbat ihop.
Det bästa med den här kakan är att den är så härligt seg, och att du vispar ihop den på några sekunder men att den sen tar 35 minuter i ugnen. Däremot bör den absolut inte ätas direkt för halva smaken framträder först när den fått stå i kylen minst en dag. 
Enligt receptet ska kakan bli till rutor och alltså gräddas i en fyrkantig form, men det går lika bra med en rund om du hellre vill det!

  • 100 g smör

  • 2 ägg

  • 3 dl socker

  • 1½ dl vetemjöl

  • 4 msk kakao

  • 1½ tsk vaniljsocker (men jag brukar fuska med en hel matsked!)

  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

1. Ugnen ska stå på 150º. Smörj och bröa en form.

2. Vispa ägg och socker, ni vet så där "pösigt" - vad det nu än betyder?

3. Smält smöret och rör ner det

4. I med alla torra ingredienser. Vispa ihop.

5. Skrapa ur den sega smeten och bred ut den lite i formen - den måste dock inte täcka ända ut i kanterna för det smälter ju ihop i ugnen.


Grädda i 35 minuter...


... och medan kakan gräddas kan du göra så här... vilken egentligen är det allra bästa med bakning!


Receptet är hämtat ur boken "Kladdkakor" av Maria Öhrn

Mille


Kladdkaka med valnötter

Fredagsfika i fredags,

då tog jag med mig en kladdkaka med valnötter som dessvärre inte blev så kladdig eftersom jag slarvade med tiden. Kladdkakor håller sig ju nämligen kladdigare ju kortare tid de står i ugnen och om då receptet säger 14 minuter så innebär en gräddningstid på 17 minuter rena rama katastrofen för kakan. Men, mina vänner tyckte att kakan smakade och jag lärde mig en läxa!



Ingredienser:

  • 200 g smör

  • ett 200 g blockchokladpaket minus några rutor

  • 1 msk kakao

  • 4 ägg

  • 2 dl strösocker

  • 2 ½ dl vetemjöl

  • 1 krm salt

  • hackade valnötter

Gör så här:

1. Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant. Sätt ugnen på 200º.

2. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Bryt sönder blockchokladen i småbitar och rör ner dem tills du har en härligt fet chokladsmet. Låt smeten svalna lite.

3. Vispa äggen och sockret med en elvisp tills det blivit en lite småfluffig blandning.

4. Rör ner chokladsmeten. Mmmm!

5. Tillsätt mjöl, kakao och salt och vispa lite till så att allt blandas i en underbar kärleksfull smet....  för er som inte förstår så försöker jag att härma Jamie Olivers uttryck.

6. Häll smeten i formen och strö över hackade valnötter.

7. Grädda i ugnen i MAX 14 minuter för att få behålla den kladdiga konsistensen.


Den här kakan kan gärna få stå och bli ännu godare över natten. Lycka till och hoppas att era kakor inte blir så torra som min, även om den ser snygg ut så blev jag lite missnöjd.

Mille


Pytt och Bearnaisesås

Jag ber om ursäkt för all denna Pytt i Panna,

men det går ju inte att undgå att det är enkelt och skönt att bara steka något som kommer direkt ur en påse i frysen. Men, som vanligt, har jag piffat till maten lite. Den här gången blev det gröna bönor och chilikryddning och även om ni inte tror mig så brukar jag ibland ha Bearnaisesås till min pytt. Att ha Bearnaisesås till kött och potatis är ju inget konstigt, så jag tänkte mig att det skulle passa även till en rätt i tärningsform.  


Chilikryddad Pytt i Panna med gröna bönor, vändstekt ägg, Bearnaisesås och en klick ketchup.

Mille


Spaghetti med köttfärssås

En klassiker!

Ikväll ska jag bjuda min pappa och min bror på middag och då finns det bara en enda perfekt maträtt - Spaghetti med köttfärssås. Jag ska också försöka att göra ett lika gott resultat som pappa brukar, min pappa som är mästaren över köttfärssås. Hans hemlighet är att aldrig snåla på vitlöken och att inte fräsa köttfärsen på det sätt att den blir alldeles finfördelad, nej, i pappas köttfärssås finns det både vitlökssting och tuggmotstånd.

För min egen del smakar köttfärssåsen ofta annorlunda från gång till gång, grunden och kryddsättningen är för det mesta densamma men det är lätt att hälla i det som finns i kylskåpet. Ibland minskar jag på tomatkross och ersätter det med Creme Fraiche. "Man tager vad man haver" som en klok kvinna en gång sade (även om jag läst någonstans att Cajsa Warg egentligen aldrig sade så själv).

Nu är det dags att sätta igång att laga, ska börja med att skära och fräsa färska champinjoner som är en riktigt god ingrediens till denna försvenskade italienska klassiker.

Mille




RSS 2.0