Fläskkarré & frästa grönsaker

Igår kväll blev jag sugen på vitlöksfrästa champinjoner.

Det är egentligen konstigt att jag blir sugen på just svamp, för fram till att jag var över 20 år kunde jag inte ens röra en svamp och nu älskar jag det. Jag kan verkligen bli sugen på både champinjoner, kantareller eller till och med enkla trattkantareller. 

Kvällens middag blev således frästa champinjoner blandat med övriga grönsaker, fläskkarré, bearnaisesås och barbequesås på flaska.  När man har så mycket grönsaker tycker jag inte att det behövs något ris eller potatis till.


Morötter, färska haricots verts, zuccini och champinjoner


Köttet kryddade jag med salt och grovmalen svartpeppar


Mina frästa grönsaker blev en färgglad blandning

Jag fräste grönsakerna i en skvätt olivolja och kryddade med mitt italienska vitlökspulver, salt, grovmalen svartpeppar och chiliflingor.

Till maten drack jag ett glas rött som jag tycker passade bra till, men vad vet jag egentligen om viner!?


Mille


Vitlökspulver Italiano


Mitt vitlökspulver som jag köpt i Italien är en riktigt bra krydda. Smakar mycket godare och mycket mer än den svenska varianten.


Julbord 2010

Nu är den glada julen slut, slut, slut...

och julmaten var fantastisk som vanligt. Det finns nog ingen måltid under året som man bygger upp så mycket förväntningar kring som just middagen på julafton. I min familj består även jultraditionen av att vänta och vänta ända till sent på kvällen förrän maten dukas fram. Då när det är mörkt ute och vi har hungrat och längtat i flera timmar. Min bror och jag brukar försöka få fram "årets nyhet" på julbordet varje år, men det brukar inte alltid gå igenom. Förra året hade jag gjort min egen skagenröra men i år fanns det inte tid eller utrymme för nyheter, men vi gick ändå ifrån bordet alldeles proppmätta.


- Får jag inte tjuvsmaka? Bara en, den där lilla..., säger Mormor

Mitt familjejulbord:

  • Julskinka

  • Kokt potatis

  • Hemlagade köttbullar

  • Prinskorv

  • Rökt lax

  • Mammas hemlagade Janssons frestelse

  • Rotfrukslåda

  • Rasoll (Mormors hemlagade ryska rödbetssallad)

  • Senapssill

  • Mosters egna sill

  • Mormors Speckkuchen (små piroger med fläsk)

  • Rödkål

  • Senap

  • Hovmästaresås

  • Vörtbröd

  • Ost

  • Ugnsbakad Leverpastej

  • Glögg

  • Kaffe

  • Pepparkakscheesecake som vi fick av grannen

  • Massa olika tryfflar

  • Pepparkakor

  • Ischoklad

  • Chokladkola

  • Chokladbräck med polkagriskross

  • Choklad med puffat ris

(de tre nedersta är resultatet av årets julbak med mina vänner Johanna och Madde)

Idag är det nyårsafton och jag ska gå på middag med massa härliga vänner. Mitt bidrag till middagen blir två jättestora påsar med lösgodis, så vad vi egentligen ska äta först blir en överraskning för mig.

Till tolvslaget i natt har jag med mig en rosa champagne!

Mille


Kaffe utan mjölk!

Eftersom jag måste ha mjölk i mitt kaffe...

och alla människor inte alltid har mjölk hemma... kommer jag ofta på smarta lösningar som faktiskt är ganska okej. Just nu är jag hemma hos min bror som så snällt förvarnade mig att det inte fanns någon mjölk till kaffet. Han sprang iväg till jobbet imorse och jag har julledigt fast det finns ingen affär precis i närheten där han bor.

Men det löste sig. I morgonens kaffe hade jag istället - vispgrädde på sprutflaska.

Andra lösningar jag har provat i kaffet tidigare är:

  • Vaniljglass

  • Chokladglass

  • Grädde

  • Matlagningsgrädde

  • Mjölkpulver

  • Baileys

Jag rekommenderar inte alla som någon fettsnål lösning, eller smidig lösning i morgonkaffet... men det duger bra i krissituationer! Det lovar jag.

Mille



Först en julfika

Snart är det dags att laga middag

... men först tar jag en liten julfika framför TV:n. Sedan några dagar tillbaka är jag husvakt åt mina goda vänner, så nu lyxar jag till det ordentligt den här helgen. Igår lagade jag en god middag bestående av  fisk i ett foliepaket och lite senare ikväll ska det bli kycklingfilé med wokgrönsaker och nudlar.

Idag fikar jag på glögg och Pågens kanelgifflar. Min favoritglögg heter B, L, O, S, S, A och den funkar bra både i lätt och stark variant. När jag värmer glögg bara till mig häller jag upp i en kastrull och värmer tills det ryker. Det får ju inte koka för då försvinner väl alkoholen? Värmer jag glögg för flera så brukar jag sätta ner flaskan, eller flaskorna, i ett vattenbad i en kastrull och värma även på så sätt tills det börjar ryka.


Det fick bli en stor mugg idag,

för jag hittade ingen glöggmugg i mina vänners köksskåp. Jag hade först tänkt att köpa Pågens Gifflar med saffran men de hittade jag inte i affären. Det fick istället bli en klassiker från barndomen.


Se, en sån perfekt liten bulle, den där Pågen är duktig han

Mille


Sockerkaka, med chokladkola

Eftersom min chokladkola inte ville bli någon kola,

fick jag rädda situationen på något annat sätt. Jag drog fram mammas sockerkaksrecept och bestämde mig för att hälla chokladkolasmeten ovanpå en sockerkaka... och det blev riktigt lyckat! Jag slapp kasta bort kolan och kunde få med mig en spännande kaka till julfikat igår.


Mammas sockerkaka:

  • 150g smör eller margarin

  • 3 ägg

  • 2½ dl socker

  • 2½ dl vetemjöl

  • ½ tsk bakpulver

  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175º. Smörj och bröa en sockerkaksform. Jag använder flytande margarin till det, jättelätt.

2. Smält margarin och låt det svalna. Det går lätt att göra i micron på defrost-läget.

3. Vispa ägg och socker med elvisp i ca 3 minuter.



4. Blanda ner vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och det smälta margarinet och vispa till en klimpfri smet.

5. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter. 

6. När kakan är klar, lossa kanten på formen och ta bort den. Vänd kakan upp och ner på en tallrik eller ett serveringsfat och ta loss formen.

      
   


När kakan var klar hällde jag över min kladdiga chokladkola och sen fick kakan svalna i kylen. Det blev en riktigt kladdig kaka må jag säga.


Den kladdiga färdiga kakan


Min kompis Micke tyckte att det var gott

Mille


Frysta örter

Findus - frysta örter

Alltid smidigt att ha i frysen, eftersom de färska örterna jag har provat ha hemma i kruka inte alltid vill hålla sig fina. Om jag vet att jag ska använda örterna de närmaste dagarna handlar jag gärna färska, annars är de här frysta perfekta för spontana middagsplaneringar.



Mille


Lill-lördagsmiddag

Pastasås med räkor

Snabbt, enkelt, och jättegott. Räkor ger alltid en lite lyxig känsla tycker jag - även om de är frysta och färdigskalade.

Ingredienser:
För en till två personer 

  • Lite flytande margarin

  • En liten gul lök

  • En vitlöksklyfta

  • Frysta (eller färska) örter

  • Chilipulver/chiliflingor

  • En burk krossade tomater

  • En skvätt ketchup

  • En skvätt grädde (om man vill)

  • Salt och peppar

  • Frysta räkor

  • Pasta

  • Lite ost

Gör så här:

Hacka en liten gul lök och en vitlöksklyfta. Fräs i en kastrull med lite flytande margarin.
Tillsätt din favoritört, jag tog en gnutta av mina frysta Provencalska örter. Tillsätt chilipulver, eller torkade chiliflingor. När löken ser lite glansig ut - häll i en burk krossade tomater och en skvätt ketchup. Salta och peppra.
Om du vill kan du också hälla i en skvätt grädde, det gjorde jag!

Koka pasta. Jag valde fullkorns-snabbmakaroner för att jag var väldigt hungrig och ville ha maten snabbt.

När pastan är nästan klar häller du i frysta räkor i tomatsåsen och värmer på den. Det får inte riktigt koka för då blir räkorna sega och det vill vi inte.

Maten är klar!


Jag lyxade även till middagen med ett glas Spumante, ett mousserande vin från Italien

Det är riktigt gott att lägga till lite ost som kan smälta på pastan också.


Mille



Glöm chokladkolan!

Glöm allt jag skrev igår...

idag tar jag fram min kola ur kylen och den har inte stelnat något alls nästan. Den är rinnig och seg och går inte ens att få loss från smörgåspappret. Så arg jag blir, och jag som kokade och kokade, rörde och rörde, testade och testade.

Idag tar jag tillbaka en del av mina ord från igår, för det första, det gick inte bra att koka kolan. För det andra, det är inte lätt att koka kola bara för att man har gjort det någon gång tidigare.

Jag undrar om det var jag som var för ivrig eller om det helt enkelt inte går bra att koka dubbel sats, men det borde ju inte vara så. Nu ska jag fundera ut vad jag istället kan ta med mig till glöggfikat på lördag. Alla kolaingredienser är slut så det projektet ger jag mig inte på igen. Jag funderar lite på om det går att baka någon kaka, eller muffins och sedan använda den halvfärdiga kolan som ett smetigt överdrag? Den är i alla fall väldigt god!

Om någon där ute vet varför min chokladkola inte ville bli bra, säg till.

Mille


Nu står chokladkolan i kylen

Så här gick det med kolakokningen...

Bättre än jag hade trott, trots att det kokade över en gång. Jag är riktigt glad att jag har en induktionshäll så att det bara var att torka av kolan från spisen och inget brände fast.

Jag fick göra många dropptester innan jag kände mig nöjd och det tog lite längre tid än väntat också. Jag tror att jag rörde och rörde i en halvtimme!  Fast det var det nog värt.

Mille


Chokladkola

På lördag är jag bjuden till glöggfika med trevliga kompisar,

och jag tänkte att jag skulle bidra med något till bjudbordet.
Jag hittade Alexandra Zazzis recept på Chokladkolawww.recept.nu och hade tänkt ge mig på det projektet nu i veckan.

Jag tycker att det är lite knepigt att koka kola, men jag har gjort det flera gånger tidigare i sällskap med två kompisar på vårt traditionella julbak. Hemligheten är ju egentligen att aldrig lämna spisen och röra, röra, röra hela tiden. Jag har tyckt även att det är allra bäst att använda en kastrull med teflonbotten.

Här är ett recept på en dubbel sats, spetsat med mina egna kolakoknings-tips.

  • 6 msk kakao
  • 4 dl socker
  • 4dl ljus sirap
  • 6 dl grädde
  • Hackad mandel

Gör så här:

1. Hämta din Absolute Christmas CD och välj en glad jullåt.

2. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp.

3. Sänk värmen. Låt blandningen koka på svag värme i ca. 20 minuter medan du hela tiden rör om i takt till julmusiken.

4. Gör ett dropptest för att se om kolan är klar. Det gör du genom att släppa en droppe kolasmet ner i ett glas med iskallt vatten. Koladroppen ska stelna men ändå kännas mjuk. Om den inte gör det får du prova att koka en liten stund till.

5. Häll ut hackad mandel över ett bakplåtspapper på en plåt. När kolan är färdig häller du på den över mandeln och låter stå för att svalna. Klipp sedan kolan i lagom stora munsbitar.

Jag får nog meddela senare om det blev någon bra kola, eller inte.

Mille

 


Fantastiska tomater

Torsdagen den 18 november

var jag på Lidl och handlade inför min födelsedagsfest. Jag handlade mestadels grönsaker för jag tycker ofta att de kan ha ett bra utbud, som alltid ser färskt och fräscht ut. Idag, 15 dagar senare, tittar jag in i kylen och tänker mig att jag ska hitta sumpig sallad med mögel och läbbiga tomater... men icke! Ett helt isbergsalladshuvud och två stora tomater ser fortfarande färska ut och tomaten var till och med fast i konsistensen. Har även en gul paprika kvar som inte heller såg så tokig ut.

Tack Lidl för era bra grönsaker!

Mille





Mina chokladbollar

Mina chokladbollar

Blanda alla ingredienser med vältvättade händer och ta för Guds skull av dig dina ringar innan du sätter igång.
Rulla runda bollar i handen och sedan i pärlsocker, strössel, kokosflingor eller havregryn. Ställ in i kylen.

  • 150g smör/margarin
  • 5-6 dl havregryn
  • 1 ½ dl socker
  • 3msk kakao
  • 1-2 msk vaniljsocker
  • 2 msk ljummet vatten
  • 1 kaffemått med kaffe (det malda pulvret i kaffeburken alltså)




Mmm, vad det ska bli gott. Jag får alltid tillbaka en massa barndomsminnen när jag äter chokladbollar, och jag tycker också att de passar utmärkt som julgodis.

Mille


Vad ska jag äta idag?

Det finns ju de dagar då man vet att man borde äta,

men då det är omöjligt att komma på vad!
Idag är en sån dag har jag märkt och i skrivande stund sitter jag nu och funderar på vad jag ska laga till middag. I frysen finns det kyckling, lax, spättafilé, grönsaker, korv, köttfärs och allt möjligt men inget av det är jag sugen på idag. Det enda jag kan komma på att jag vill ha att äta är chokladbollar!

Så, ikväll blir det till att rulla många mumsiga chokladbollar och hoppas att inspirationen till någon mera nyttig middag trillar fram under tillverkningen av dessa.

Mille


RSS 2.0