Milles goda kalla chilisås
och den passar utmärkt som dip också.
Ingredienser:
-
en skvätt naturell yoghurt, creme fraiche eller gräddfil (vad du har hemma helt enkelt)
-
en mindre klick majonäs
-
pressad vitlök
-
Sweet chilisås
-
Chilisås (alltså sådan ketchup med chilismak)
-
lite olja
-
grovmalen svartpeppar
-
salt
-
en nypa socker
Gör så här:
Blanda ihop allt i en skål. Klart!
Mille
Färsfyllda paprikor
Häromdagen frågade jag sambon vad han var sugen på till middag.
Så ska man inte göra.... bestäm själv, det blir bäst och minst krångel. Jag fick visserligen en del tips och förslag och det tackar jag honom för, men svårighetsgraden på den enkla vardagsmaten blir bara högre och högre. Det här med lite enkla köttbullar och makaroner är puts väck och istället kommer förslag som "en god paj" eller "nån slags köttfärslimpa" eller det som helt enkelt fick bli kvällens meny - Färsfyllda paprikor.
Nu vill inte jag säga att jag inte behärskar dessa tre maträtter, men jag syftar mer på tillagningstiden och mängden arbete eller disk som måste tilläggas. Ibland finns ju inte den orken till vardagarna.
Jag hade aldrig gjort Färsfyllda paprikor - men jag hittade på ett recept som blev supergott.
Vi tyckte att de röda var godare eftersom de har en mindre besk smak än de gröna
Ingredienser:
-
400 g nötfärs
-
en liten gul lök
-
en morot
-
en halv röd chilifrukt
-
en eller två vitlöksklyftor
-
½ dl tomatpuré
-
grillkrydda
-
salt & peppar
-
två stora röda paprikor
-
några skivor ost
-
oregano
Gör så här:
1. Hacka löken och chilin och riv moroten grovt.
2. Fräs köttfärsen och tillsätt lök, chili och morot då den börjar bli ungefär halvfärdig.
3. Pressa i vitlöken, häll i tomatpuré och krydda med grillkrydda, salt och peppar. Vill du ha någon starkare krydda i så lägg i det då! Jag ska inte klaga på att du ändrar mitt recept, jag lovar.
4. Kärna ur paprikorna och dela dem på mitten. Tvätta dem först också såklart.
5. Fördela köttfärsblandningen i paprikorna och hyvla ordentligt med ost och lägg ovanpå. Avsluta med lite oregano på toppen.
6. Värm paprikorna i ugnen i 200° tills osten har smält och fått lite färg. Jag ställde in vår ugn på grill/varmluft, men har man inte den inställningen kan man avsluta tillagningen med några minuter på grill så att osten får sin färg.
7. Servera med ris och kall chilisås (Recept på Milles goda kalla chilisås)
Ja det blev ju ganska lyckat ändå, trots att jag egentligen inte hade vardagsork till att laga något mer avancerat. Fick i alla fall lära mig att jag kan göra goda Färsfyllda paprikor och att det inte var så svårt som jag trodde. Får se vad sambon sätter mig på prov med nästa gång jag frågar "Vad är du sugen på till middag?".
Mille
Fruktskål
Så vackert och färgglatt det blir av bara lite äpplen och citrusfrukter
Men jag brukar dra mig för att köpa hem för mycket frukt. Delvis för att jag ändå äter frukt varje dag på jobbet och för att de hinner bli dåliga för att vi inte äter upp dem i tid. En fylld fruktskål kan vara lika fint som en blombukett egentligen och i framtiden tänker jag bli bättre på att ha frukt hemma.
Ju mer jag funderade på min fruktskål så kom jag ihåg att det finns mycket att göra med olika frukter. Citroner och äpplen använder jag förstås en hel del i matlagning och sallader. Bananer kan man ha i frukostfilen, på varma mackor och pizza eller i Flygande Jakob. Min kanin smaskar också gärna i sig både banan och äpple faktiskt. Ananas är ju häftigt att ha hemma, för att den ser så exotisk ut, men jag föredrar att köpa det på burk då den är så svår att skära upp. En annan favoritfrukt jag har är mango. Jag har ett recept (i huvudet) på en jättegod mangosallad som är härligt somrig. Det receptet lägger jag upp när grillsäsongen börjar närma sig tror jag... annars börjar ni bara längta för mycket till våren.
Vilken är din favoritfrukt?
Mille
Nya kokböcker
Pluras Kokbok var en julklapp från min käre bror som tyckte att jag skulle prova på hans käk eftersom han verkar ha så gedigen och välgjord mat.
Receptsamling för Omnia - en ugn på spisen köpte jag på båtmässan för att förbereda mig på att laga mat i båten i sommar. En Omnia är en slags burkugn som man ställer ovanpå gasolköket i båten och då jag och pojkvännen troligen kommer spendera mången dag ute i den vackra skärgården så behövdes det lite inspiration... det ska verkligen bli en rolig utmaning!
Mille
Thaigryta med fläsk
Vardagsmiddag med lite thaikänsla
... ska jag säga som aldrig varit i Thailand! Men min kollega har och han tog med sig en häftig röd currypasta åt mig som jag ikväll tillsatte i min gryta och faktiskt vågade vara lite mer generös med för första gången.
Den här måltiden blev väldigt enkel.
1. Strimla fläskkött och fräs i lite olja i en wokpanna. Jag saltade och pepprade lite också men vet inte om det var nödvändigt.
2. När köttet nästan är färdigt tillsätter du din favoritblandning av frysta wokgrönsaker. Fräs på hög värme och rör om hela tiden - för det har jag sett att kockarna gör på wokrestauranger så det måste ju vara bra till nåt.
3. Tillsätt soja, en pressad vitlöksklyfta och en rejäl klick röd currypasta. Jag hade även i lite av min älskade Sweet Chilisås, jag kommer helt enkelt inte ifrån den.
4. Häll på en burk kokosmjölk och värm upp.
5. Servera med nudlar i en djup tallrik.
Jag tror dock i efterhand att maten hade blivit godare med kyckling istället, men det är väl en smaksak
Inte att förglömma:
6. Sätt inte maten i vrångstrupen för om det var starkt innan så kan jag garantera att det blev ännu starkare då, jag provade nämligen.
Mille