Brödbak inför Påskhelgen

Provade mig fram i min nya bakbok för bröd,
 
och det slutade med att jag fick ihop en hel eftermiddag och tre sorters bröd.
 
Briocher och Italienskt lantbröd som jag toppat med pumpafrön
 
Här jäser mitt långpannebröd med ost och solroskärnor, inför gräddningen hade jag mer ost ovanpå och jag ska prova baka det här med soltorkade tomater också tror jag
 
Mille
 

Våfflor

Jag har slutat göra våfflor med pulver
 
och använder nu det här receptet på våffelsmet. Inte jättefrasiga, men jättegoda.
 
 
 Ingredienser:
  • 125 g smör

  • 2 dl mjölk

  • 4 dl vetemjöl

  • 2 ägg

  • 1 tsk bakpulver

  • en nypa salt

  • 3 dl kallt vatten

 Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

  1. Vispa ihop mjölk, mjöl, äggen, saltet och bakpulvret till en kladdig smet.

  1. Rör i smöret och vattnet. Vispa, vispa och vispa tills smeten är helt slät.

  1. Börja grädda.

     Mille

     


Köttfärssoppa med linser

Jag måste erkänna en sak...
 
jag skulle göra en Linssoppa. Inte en soppa med linser. Det är nämligen så att kocken på mitt förra jobb lagade den godaste Linssoppa som finns. Men, självklart hade han inget recept på den (eller ville inte ge ut ett). Sen jag slutade jobba där har jag velat lära mig att laga egen Linssoppa.
 
Däremot hittar jag inget bra recept på Linssoppa... och jag kokade alldeles för lite linser för att den här soppan skulle klassas som en Linssoppa. Så - för att göra min historia lite mindre invecklad - här är min köttfärssoppa MED linser.
 
Det startade såhär
 
Jag fräste massa hackad lök och vitlök i olja och i en panna fräste jag köttfärs.
 
Sen hackade jag massa rotfrukter, massa rotfrukter
 
Jag kokade upp 2 liter vatten med tre buljongtärningar. Och hällde i linser som fick koka i 15 minuter... till en början, ungefär. Detta är alltså ett recept som jag till hälften gissade, till en fjärdedel hittade på och till resten tog jag inspiration av olika recept på mina appar. Så försök hänga med!
 
Titta - ekologiskt också! Tjusigt värre
 
Tillsätt rotfrukterna
 
Häll också i en burk krossade tomater och lite tomatpuré. Krydda med salt och peppar, chilipulver, paprikapulver och lite spiskummin. Låt allt koka tills rotfrukterna och linserna är mjuka, det tar ca ytterligare 15 minuter. Sist av allt slänger man i köttfärsen, om man inte föredrar en vegetarisk soppa.
 
Soppan är klar, en klick Creme fraiche i soppan var också gott
 
Och jag älskar att äta varma ostmackor till soppa, det fick vi alltid hemma när vi var barn.
 
Förresten... är det någon som har ett bra recept på Linssoppa som ni vill dela med er?
 
Mille
 
 
 

Knytkalas med kusiner

Inget slår väl ett knytkalas?
 
Jag som är så glad för bufféer kan ju bara bli ännu gladare om jag dessutom kan hinna med att rofsa ihop en middagsfest på några minuter. När jag bjuder kusinerna på kalas blir vi så många att det hade inte hunnits med att laga buffé till alla på en fredag. Knytkalas blev ju toppen!
 
Alla fick bidra med något till buffén
 
Förutom alla de här läckerheterna som syns på bilden hade vi en pizza med massa goda pålägg, olika kryddiga korvar, köttbullar, grönsallad, pastasallad med kyckling, potatissallad, sweetchilisås med creme fraiche och morbror Lelles mumsiga skaldjursmoja med mango och avokado.
 
Mitt bidrag till knytet var förutom rollen som värdinna också en potatissallad som blev riktigt lyckad. Jag rofsade ihop den snabbt och enkelt eftersom potatis redan fanns färdigkokt och skalad i kylen. I salladen hade jag tunt skivad lök, broccolibuketter, gröna bönor, och quinoa. Tänk - potatis och quinoa tillsammans blev visst jättebra, även om det bara var ett plötsligt infall.
 
Grönt är skönt? Jag blandade ihop salladen med en vinägrette innehållande bl.a. vitlök, dijonsenap, dragon och svartpeppar.
 
Efterrättsdags!
 
Till efterrätt hade jag bakat Tina Nordströms Brownies (fast utan nötter med tanke på allergiker). Dessutom hann jag inte med att göra någon topping med Philadelphiaost som Tina hade tänkt, men det gick fint med vispgrädde också. Toppingen gjorde jag till resterna dagen efter och värmde på Browniesarna på nytt, snacka om mumsigt!
 
Tack alla kusiner, Brorsan, Micke och Danne för en jättetrevlig kväll!
 
Mille
 
 
 

Kokböcker på bokrean

Gjorde två fynd igår på bokrean
 
Helt rätt i tiden kommer dessa böcker - eftersom jag bakar bröd mycket nu och sambon fått grillningsdille
 
I Jamie grillar finns recept och tips på drinkar, sallader och andra grilltillbehör också, vilket är riktigt kul att få inspiration till hela grillningen.
 
Min samling växer
 
 
Mille

Coleslaw

Amerikansk kladdig sallad av den bästa.
 
Ett perfekt tillbehör till grillningen men också till pizza, grillad kyckling eller annat.
 
Jag hade redan receptet halvt i huvudet när jag skulle göra min Coleslaw men jag dubbelkollade på nätet (recept Coleslaw på ica.se) där jag också hittade en del kommentarer från folk. Det var flera som hade provat att hetta upp den med kryddor eller tabasco eller förändra sötman med hjälp av ett rivet äpple. Jag testade både och och är mycket nöjd med hur min Coleslaw blev. I orginalreceptet var det rödlök som skulle vara i men jag byter alltid ut det mot purjolök istället. Det går också att riva i lite vitlök, men det gjorde jag inte den här gången.
 
När salladen har stått och dragit sig i kylen en dag är den ännu godare
 
Mille
 
 

Tidig grillpremiär

Nu måste grannarna tro att vi är tokiga,
 
men grillade gjorde vi igår. Det är klart att den nya grillen skulle invigas! Min sambo blev grillmästaren som vanligt och på gallret låg fläskkarré i min hemgjorda marinad. Till det hade vi ugnsbakad klyftpotatis, Coleslaw och en grönsallad. Alla gäster blev mätta och glada, men jag tryckte i dem en äppelsmulpaj med vaniljvisp också innan jag som värdinna kunde känna mig helt nöjd.
 
Dessvärre svek min kamera mig då batteriet var helt dött, med andra ord erbjuds idag bara efter-bilder.
 
Middagen är slut och karln i huset diskar tängerna, fortfarande iklädd sin sommarmundering
 
Ja, det det ser inte riktigt riktigt ut när en kille står med pannlampa på huvudet iklädd Hawaii-skjorta och grillar i en framskottad ruta på verandan när termometern pekar på minus 7. Vi konstaterade också att det tar lite längre tid att få köttet färdigt när det är så kallt i luften, men visst blir det gott och mysigt ändå.
 
 
Mille
 
 

Morötter igen

Det är ju så gott med morötter!
 
Billigt, nyttigt och gott och fullt av möjligheter gör att denna rotfrukt alltid har en bestämd plats i mitt kylskåp. Men jag minns ändå när jag var liten och vägrade äta annat än råa morötter. Mormor skulle mata mig och min bror med "Morotsslantar" (alltså skivade morötter stekta i smör) och vi satt och klagade och tvingade tillslut i oss de äckliga mjuka, varma slantarna. Tur att smaken utvecklas och idag kan jag göra min Mormor glad genom att visa att jag faktiskt äter alla grönsaker.
 
Igår till fredagsmysmiddag till en fläskkotlett och en sallad hade jag gjort morotsstavar gratinerade i ugnen. Med olivolja, en lök skuren i klyftor, krossade vitlöksklyftor, grovmalen svartpeppar och flingsalt.
 
Orangea, goda och söta
 
Genom att krossa vitlöksklyftorna istället för att pressa dem får man en mycket mildare vitlökssmak som smakar fantastiskt. Hela vitlöksklyftor är också jättegoda att laga i ugnen.
 
 
Mille
 
 
 

RSS 2.0